Доказателствата Веднага след инцидента на Каховската ВЕЦ в руските медии се

...
Доказателствата Веднага след инцидента на Каховската ВЕЦ в руските медии се
Коментари Харесай

Игор Федик специално за Фрог: Ръката на Москва или кой взриви Каховската ВЕЦ

Доказателствата

 

Веднага след случая на Каховската Водноелектрическа централа в съветските медии се появи информация за това, че украинците са обстреляли язовирната стена, вследствие на което тя е разрушена. Но има редица податки, показващи, че зад разрушаването на стената на Каховската Водноелектрическа централа стоят точно руснаците.

 

Първо, съветските войски завзеха град Нова Каховка и каховската Водноелектрическа централа в края на февруари 2022 година и от този момент имат цялостен надзор над тях. Те взеха личния състав на централата за заложници и съвсем незабавно се намесиха в техническата работа на обекта: взривиха оборудванията на Севернокримския канал, с цел да пуснат водата към окупираният от тях през 2014 година Крим.

.

По данни на украинското разузнаване, през април м.г. руснаците са минирали Каховската Водноелектрическа централа. По-късно през същата година се появи информация за техните планове да взривят язовирната стена, с цел да попречат на лятно-есенната акция на украинските сили в Южна Украйна. Още тогава украинските управляващи започнаха да притеглят оптимално вниманието на международната общност към тази опасност и възможните последици от нея. Така да вземем за пример президентът Зеленски наблягаше, че «Русия желае да организира следващата интервенция под подправен байрак – да извърши атентат и да упрекна в това Украйна».

 

На 28 март т.г. стана известно, че руснаците са почнали да натрупват водна маса в Каховския язовир. Нивото на водата в този ден бе 14,68 м, а на 4 юни доближи до 17,32 м. Тези цифри могат да бъдат тествани на френския уебсайт Hydroweb, който следи данните за всички водни запаси на планетата. Това значи, че руснаците умишлено и овреме са се подготвяли за разрушаването на стената на Каховската Водноелектрическа централа, което те направиха на 6 юни. По предварителна информация, то може да е осъществено от сапьорна група от 205-а Отделна мотострелкова бригада (омсбр) от 49-а войска на Южния боен окръг на Русия.

 

Второ, структурата на язовирната стена е задоволително постоянна, за разрушаването й е належащо огромно количество гърмеж. Това значи, че тя е разрушена посредством взривяване, а не от обстрел. Ракетното въоръжение, с което Украйна теоретично би могла да обстрелва стената, носи лимитирано количество взривно вещество, подобен удар би могъл да провокира единствено частична щета на стената. Необходимото за разрушаването на стената количество гърмеж може да бъде доставено единствено от този, който я управлява. Т.е. – от съветските военни.

 

Трето, както към този момент се е случвало, руснаците сами си признават осъщественото. Така да вземем за пример, в Телеграм канала на гореспоменатата 205-а омсбр още през октомври м.г. писаха за минирането на язовирната стена и готовността тя да бъде взривена при положение на придвижване на украинските войски. Този пост и до в този момент е наличен на Телеграм канала на бригадата. «Има доказана информация за минирането от наша страна на язовирната стена и нейното разрушение при положение на неконтролируемо напредване на съперника... Огневите позиции се построяват отвън зоната, която ще бъде залята... Цинично е, склонен съм. Но това е война и решенията се вземат с отчитане на този факт.» - се споделя в известието. Неговият създател споделя, че по негова преценка стената ще бъде взривена с възможност 70% и поучава цивилното население да се изтегля.
Руснаците приказват за своята причастност към взривяването на язовирната стена и откакто то се случи. Един съветски боен, някой си Егор Гузенко (по прякор «Тринадесетият»), воюващ в Херсонска област, на своя Телеграм канал приказва намерено за това, че съветската войска е взривила стента на Каховската Водноелектрическа централа и приканва да бъдат взривени и другите язовири по течението на Днепър. „ Колко пъти, какъв брой пъти споделях, че тази язовирна стена все в миналото ще бъде взривена, когато се изтеглихме от Херсон… Имаше доста [приказки] за това, само че не ми вярваха… Сега въпросът е в това до каква степен дейно и проведено ще бъдат евакуирани от островите нашите момчета. И ще бъдат преместени от крайбрежната линия на други позиции. Въпросът е единствено в това. Ако той бъде решен без загуби, то може даже и всички язовирни стени по Днепър да взривим – единствено ще ни е от изгода “- написа Гузенко.

 

От своя страна шефът на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо означи, че с помощта на разрушаването на стената на Каховската Водноелектрическа централа съветската войска е получила военно-тактическо преимущество. «Пред нашите въоръжени сили се отваря пространство – ще бъде очевидно кой и по какъв начин се пробва да пресече водната простор... От военна позиция в този момент се сътвори обстановка в оперативно-тактическа изгода на Въоръжените сили на Русия» - сподели Салдо в интерювю за съветски медии.
Интересно е също по този начин, че единствено седмица преди взривяването на Каховската Водноелектрическа централа в Русия с държавно разпореждане от 30 май не разрешиха да бъдат разследвани повреди на водно-електрически централи.

 

Накрая – не трябва да забравяме и историческия опит. Тези, които в този момент приказват, че Русия не би могла да взриви язовирната стена, тъй като това ще й навреди, познават неприятно и Русия, и нейната история. През 1941 година по заповед на Сталин бе взривена Днепровската Водноелектрическа централа, с цел да бъде спряно немското нахлуване. Не пострадаха никакви немски бойци, просто тъй като тях ги нямаше надолу по течение на реката. Но по тази причина пък починаха няколко хиляди цивилни и военнослужещи от Червената войска. Москва дълго време криеше мащабите на нещастието в Запорожието и хвърляше виновността за разрушаването на Днепровската Водноелектрическа централа върху немците. А в този момент упреква Украйна.

Страх и шантаж

 

Причините за тази варварска стъпка на руснаците могат да бъдат няколко. Най-очевидно е тяхното предпочитание да минимизират всевъзможни опасности от вероятни дейности на украинските войски по форсирането на Днепър в неговото долно течение. Разчетът е бил, че ще се образува полоса на сигурност, която ще бъде сложна за секване от украинските военни. Но в реалност това ще повлияе едва върху дейностите на украинската войска, тъй като сюжетът с форсирането на река Днепър надали е измежду предпочитаните в границите на подготвяната украинска контраатака.

 

Не бива да се изключва, че в проектите на руснаците е било освен предотвратяването на хипотетично форсиране на Днепър, само че и срив на цялата настъпателна интервенция на украинските сили посредством основаването същинска филантропична злополука в Южна Украйна. Тук би трябвало да отбележим, че със своите дейности Русия още един път наруши Женевските конвенции. В член 56 на Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 година се споделя, че «съоръжения, удържащи рискови сили, а точно: язовирни стени и атомни електроцентрали, не би трябвало да бъдат обект на нахлуване даже и в тези случаи, когато те се явяват военни обекти, в случай че такова нахлуване би довело до освобождение на рискови сили и следващи тежки загуби измежду гражданското население».

 

Не бива да се не помни и обичаният способ на руснаците – шантажа. Взривяването на стената на Каховската Водноелектрическа централа е следващото повдигане на залозите във войната от страна на Кремъл. Посланието е просто: «Ние нямаме спирачки, ние можем да прчиним всевъзможни техногенни произшествия, по тази причина започвайте договаряния с нас, другояче ще стане още по-страшно». И това обръщение директно визира още един окупиран от руснаците обект – Запорожката АЕЦ, която е последният коз в играта на повдигане на залозите.

Последствията

 

Още е рано да се оценят окончателните последици от разрушаването на стената на Каховската Водноелектрическа централа от страна на руснаците. Но предварителните оценки са тервожни:

 

- водата е заляла към 80 обитаеми пункта;
- излезли са от строя помпени станции, загради, канали и други хидротехнически уреди, което води до прекратяването на водоподаването в напоителни системи, обхващащи 427 хиляди хектара в Херсонска област и още 241 хиляди хектара в Запорожка;
- без питейна вода остават голям брой градове и села, които до в този момент са употребили вода от Каховския канал. В това число влиза и окупирания град Бердянск;
- при рухването на равнището на водата до 12,7 метра ще настъпи екологична злополука, която ще убие биологичното многообразие на водоема;
- може да последва изменение на климатичния режим на региона;
- водата е отмила минните полета по левия бряг на Днепър. Къде са отнесени мините – никой не знае;
- от разрушените турбини и генератори на в Днепър са се излели 150 тона смазочни материали, към тях може да се прибавят още 300 т;
Отделна тематика е Запорожката АЕЦ. Според енергетиците тя има вода за изстудяване за най-малко още месец. Така че обстановката към този момент не е сериозна. Но пребиваването на централата под съветска окупация носи опасности и дава опция на руснаците да я употребяват за шантаж на целия свят.

 

За резюме на всико казано, най-добре могат да послужат думите на секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексий Данилов: «Разрушаването от руснаците на Каховската Водноелектрическа централа е кардинално нов стадий от съветската експанзия. Случи се цялостният и финален ремонт на цялата Кремълска структура: «освобождаване на Украйна», «борба с нацистите», «поразяване извънредно на военни обекти» и останалите чисто пропагандни тези. Русия навлезе в стадий на цялостно отменяне на всевъзможни соловьовско-симонянски " смокинови листа» и намерено заявява своята същинска цел – унищожаването на Укайна, убийствата на украинци, разрушаването на стопанската система и структурите за витално обезпечаване на населението»

 

Игор Федик
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР